en-Våra resor och äventyr. Amberfort

03/06/2023

Bergsfortet och Amberfort.

Bergsfortet ser gammalt ut men är inte så gammalt. Det byggdes någon gång på 1800talet och används än idag av militären. 

Amberfort eller Amer fort byggdes av Raja Man Singh i slutet av 1500talet, Jai Singh utökade det och förbättringar har sedan gjort av följande regenter under 150 års tid. Det är byggt vid staden Amer som som är 4 kvadratkilometer stor och ligger ca 11km utanför Jaipur. Staden är inhängnad med en mur för att hålla fienderna borta.

Palatset sträcker sig över 4 nivåer, alla med sin egen borggård. Det här är Diwan-e-Aam, Platsen för allmänhetens audiens. när vi var här var det en Hinduisk högtid så det var många människor som stod i kö för att få ett mål mat i palatset.

Diwan-e-Khas, platsen för privat audiens. i bakgrunden ser man Ganeshas port. I närheten av Ganeshas port ligger ett tempel tillägnat Shila Devi, en gudinna från Chaitanya kulten. Den gavs till Raja Man Singh efter att han besegrat Raja of Jessore, Bengalen år 1604. Jessore ligger i dagens Bangladesh.

Domstolen. 

Här fick folk ta upp sina tvister för Maharadjan som dömde som brukligt i Indien verkar det som. Vinnaren fick rätten på sin sida i tvisterna förloraren fick ett dopp i krokodilsjön nedanför palatset. 

Ganeshas port. Den som passerar genom den ska få sina önskningar uppfyllda enligt sägnen.

Människor klädda i traditionella kläder ville gärna att man skulle ta en bild med dem. När man gjort det ville de ha betalt. Kvinnan på bilden begärde 500 Rupies för att vi tagit bilderna med henne. Vi prutade ner det till 100 Rupies och hon var glad och nöjd med det också. Turistfälla tror jag det kallas...

Palatsträdgåden, lite av muren, ett vakttorn och krokodilsjön

Ganeshaporten

Jai Mandir och Sheesh Mahal eller Spegelpalatset.  Första bilden visar Vinterpalatset. det ligger så att solen kommer åt att värma med sina strålar. På andra sidan av tredje borgården ligger Sommarpalatset som ligger i skugga under dagens varmaste timmar. Sommarpalatset är även kallat Spegelpalatset. Maharadjan  Man Singh byggde det och det stod färdigt år 1727. Hans favorithustru önskade sig att få se stjärnorna även under dagen så palatset byggdes med tusentals speglar importerade från Venedig så att man kunde dra för öppningarna med stora tygstycken och tända ljus inne i palatset och få det att skina i  alla små speglar i tak och väggar som stjärnor.

Fjärde borggården. Sukh Niwas. Där Maharadja Man Singh bodde med sina 12 fruar. Fruarna hade var sitt eget rum med en egen gång till Maharadjans rum så att han kunde komma på besök när han ville. 

I de små rummen i sidogångarna fick haremsdamerna hålla till.

Paret på bild höll på att spela in en video till sitt bröllop. De hade ett filmteam med fotografer och regissör som följde dem runt fortet.

I bakgrunden ser man en av alla rullstolsramper som finns i fortet. De finns inte där med omtanke om personer i rullstol i våra dagar utan för att fruarna till Maharadjan bar så mycket guldsmycken på sig att de inte orkade gå utan fick skjutsas i rullstol vid officiella tillfällen.

I det här vakttornet hälsade Maharadjan på folket varje morgon. Han gjorde det inte bara för att vara trevlig utan för att visa att han och hans armé fanns i fortet för att förhindra eventuella kuppförsök. När Maharadjan var borta och krigade hade han en man som var lik honom och klädd i liknande kläder som hälsade folket varje morgon så de skulle tro att han var hemma och hålla sig lugna.